Meld je aan voor de nieuwsbrief van Collage

toestemming

Volg Collage

 
 
 
 
 
 
cover photo

Stichting Stad en Natuur

Stichting Stad en Natuur

Algemene informatie

STAD & NATUUR ALMERE WIL JONG EN OUD BETREKKEN BIJ DE ALMEERSE GROENE BUITENRUIMTE Belangrijke instrumenten daarvoor zijn de "ontmoetingsplekken" waar mensen in contact kunnen komen met de natuur. Deze ontmoetingsplekken vormen een entree voor de verschillende deelgebieden, zijn goed bereikbaar en functioneren als "pleinen" in het groen. Het gaat dus om levendige plekken die als uitvalsbasis dienen voor een bezoek aan een gebied. Ontmoetingsplekken hebben een eigen vorm, kwaliteit en signatuur en geven meerwaarde aan de belevings- en gebruikswaarde. De ontmoetingsplekken tot nu toe zijn: natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, de schaapskooi in het Vroege Vogelbos, de dierenweide Den Uylpark en stadslandgoed de Kemphaan, waar ook het hoofdgebouw van Stad & Natuur gevestigd is. Verder ontwikkelt Stad & Natuur de Warmoezerij in het Meridiaanpark in Almere Buiten. Dit wordt een bijzonder park met stadslandbouw, dierenweiden, boomgaarden en een vollegronds groentekwekerij. De Stichting ontwikkelt, beheert en programmeert deze ontmoetingsplekken. Ook organiseert S & N activiteiten voor scholen, bezoekers en bewoners op deze locaties. De Stichting geeft ook adviezen aan de gemeente en andere partners over het gebruik van de blauwgroene ruimte.

Contactgegevens

Contactpersoon

Naam: Willemijn Huizenga

Email: educatie@stadennatuur.nl

Rechtstreekse nummer: 036-5475050

Activiteitenoverzicht Account overzicht

De verzamelwoede van Boswachter Beer loopt uit de hand. De bezem moet door zijn verzameling dierenspulletjes! De mooiste voorwerpen mogen blijven en worden opgenomen in het Boswachter Beermuseum. Maar wat is een museum eigenlijk? En Beer moet gaan...

De verzamelwoede van Boswachter Beer loopt uit de hand. De bezem moet door zijn verzameling dierenspulletjes! De mooiste voorwerpen mogen blijven en worden opgenomen in het Boswachter Beermuseum. Maar wat is een museum eigenlijk? En Beer moet gaan kiezen: wat is mooi, interessant en bijzonder genoeg om in zijn museum te zetten? Oei, dat is moeilijk! Ten einde raad roept hij de hulp van de kinderen in!

Als een voorwerp in zijn museum komt, moet er nog een hoop gebeuren: wat is het, waar maak ik het naamkaartje aan vast en hoe bewaar je het? En hoe kunnen zoveel mogelijk kinderen er naar komen kijken?

Let op 1: De gehanteerde prijs is de prijs per groep. (max. 32 leerlingen of anders indien aan gegeven).

Deze les maakt onderdeel uit van de Cultuurlijn Museum. Je kunt de les los boeken. Wil je een cultuureducatief programma dat aansluit op het curriculum van jouw school? Doe dan mee aan de gehele cultuurlijn!

Speciaal voor scholen in Almere is er een doorlopende leerlijn met het thema 'museum' ontwikkeld. Dit meerjarige onderwijsprogramma bestaat uit inspirerende lessen van verschillende culturele instellingen - zowel uit Almere en omgeving, als uit Leiden. Wil je deelnemen of heb je vragen? Neem dan contact op met Irma de Vries van Cultuureducatiegroep (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Boswachter Beer start een museum

PO Gr. 1/2, 3/4

Beschikb. totBeschikbaar tot01-08-2021

LocatieIn school

ThemaMuseum

Prijsindicatie€ 143,99

Duur1:00

LesstofvervangendNee

Richt een 'Plastic Super' in met zwerfafval uit de buurt en bekijk afval op een andere manier. Bezoek de Plastic Super en maak een hoed!

Deze les stimuleert de creativiteit en informeert over de plastic problematiek in de wereld. Plastic Super helpt...

Richt een 'Plastic Super' in met zwerfafval uit de buurt en bekijk afval op een andere manier. Bezoek de Plastic Super en maak een hoed!

Deze les stimuleert de creativiteit en informeert over de plastic problematiek in de wereld. Plastic Super helpt leerlingen om hun betrokkenheid ten aanzien van natuur en milieu te vergroten. Door kennisoverdracht te verbinden aan creatieve vaardigheden worden de leerlingen gemotiveerd en beklijft de kennis beter.

Er wordt gewerkt aan meerdere doelstellingen: leren wat plastic soep is en het effect er van. Betrokkenheid op het gebied van duurzaamheid vergroten, leefomgeving onderzoeken, gedragsverandering ten aanzien van materialen zoals afval. De leerlingen leren de beeldende mogelijkheden van diverse materialen onderzoeken aan de hand van de aspecten kleur, vorm, ruimte en compositie en reflecteren op elkaars werk.

Deze les is geschikt voor groep 3 tot en met 5.

De Plastic Super op je hoofd

PO Gr. 3/4, 5/6

Beschikb. totBeschikbaar tot01-07-2022

LocatieIn school

ThemaMilieu

Prijsindicatie€ 347,88

Duur2:00

LesstofvervangendNee

GroenTopia is een vakoverstijgend schoolproject waarbij kinderen door middel van diverse creatieve en educatieve activiteiten een ideale maatschappij creëren.
GroenTopia wordt jullie stad van de toekomst. Een groene stad dat haar bestaan bouwt op...

GroenTopia is een vakoverstijgend schoolproject waarbij kinderen door middel van diverse creatieve en educatieve activiteiten een ideale maatschappij creëren.
GroenTopia wordt jullie stad van de toekomst. Een groene stad dat haar bestaan bouwt op duurzaamheid in al haar aspecten.
Voor het bestaan van de wereld, een maatschappij, een stad, dorp of een gezin zijn vele verschillende elementen nodig.
Mensen moeten eten, drinken, ergens een schuilplek hebben.
Maar ook de regels zijn nodig, wat wij belangrijk vinden, welke waarden en normen zijn belangrijk, hoe we met elkaar omgaan.
Hoe organiseren wij ons dat iedereen het goed heeft. Bekende bedenkers van verzonnen werelden zijn Thomas Moore (Utopia),Jonathan Swift (Gullivers Travels), Lewis Caroll (Alice in Wonderland) en J.R.R. Tolkien (Lord of the Rings). Nu zijn jullie aan de beurt!

Groentopia, Stad van de toekomst

PO Groep 7/8

Beschikb. totBeschikbaar tot21-08-2021

LocatieIn school

Themaideale maatschappij, stad van de toekomst bouwen

Prijsindicatie€ 1.295,-

DuurMeerdaags

LesstofvervangendNee

Bijen eng?? Welnee joh, ze zijn reuze interessant!

Nodig eens een expert uit om op school te komen vertellen. De imker weet uit jarenlange ervaring veel interessante dingen te vertellen over bijen. Ook zal hij of zij demonstratiemateriaal mee nemen...

Bijen eng?? Welnee joh, ze zijn reuze interessant!

Nodig eens een expert uit om op school te komen vertellen. De imker weet uit jarenlange ervaring veel interessante dingen te vertellen over bijen. Ook zal hij of zij demonstratiemateriaal mee nemen om aan de kinderen te laten zien. De kinderen kunnen al hun vragen stellen. Tot slot mogen de kinderen zelf een kaarsje draaien.

Let op 1: De gehanteerde prijs is een prijs per groep. (max. 32 leerlingen of anders indien aan gegeven). De kosten bedragen EUR 96,80,- voor de eerste groep op een locatie (nl inclusief het opstellen van de materialen) op een dag en EUR 54,45 voor elke volgende groep op dezelfde locatie en dag.

Let op 2: De prijs bij Collage is de prijs inclusief btw, Bij Stad & Natuur staan de prijzen exclusief btw. Vul bij ons de prijs inclusief btw in.

Beschikb. totBeschikbaar tot01-08-2021

LocatieIn school

ThemaHet werk van de imker en het leven van bijen

Prijsindicatie€ 97,-

Duur1:30

LesstofvervangendNee

Een unieke ochtend voor de hele klas! Dat kan in het nieuwe schooljaar met deze nieuwe les bij de Groene Griffioen (net over de brug) in Weesp. Reis met de hele klas naar boerinnen en kaasmaaksters Hanna en Wendela. Zij verzorgen eerst een...

Een unieke ochtend voor de hele klas! Dat kan in het nieuwe schooljaar met deze nieuwe les bij de Groene Griffioen (net over de brug) in Weesp. Reis met de hele klas naar boerinnen en kaasmaaksters Hanna en Wendela. Zij verzorgen eerst een rondleiding over de biologische boerderij, waar je koeien, kalfjes, kippen en andere boerderijdieren tegenkomt. Er wordt vertelt over het bijzondere strobalengebouw op de boerderij waarin zich de winkel, het leslokaal en woning zich bevinden. Het strobalenhuis past helemaal in de filosofie van de boerderij en neemt je mee terug naar hoe woningen en boerderijen vroeger veel werden gebouwd en afgewerkt met leem. Duurzame en natuurlijke materialen voor een prettig binnenklimaat en zo min mogelijk belasting op het milieu.

Er zitten wel 1000 balen stro verwerkt in de muren, die er met de hand zijn ingezet. Hetzelfde stromateriaal gebruiken ze op de boerderij om de hokken van de kalfjes mee op te strooien.

In het huis bevinden zich ook de bijzondere composttoiletten, durf jij een toiletbezoekje aan? Geen water doorspoelen maar een schepje zaagsel als je klaar bent. Na het composteerproces wordt alles weer op het land hergebruikt, een echte kringloop dus.

Tijdens de rondleiding helpen jullie ook een handje mee op de boerderij. Na de rondleiding weet je alles over de duurzame boerderij, haar architectuur, biologisch boeren, het ambacht kaasmaken maar ook over de melk waarmee je aan de slag gaat tijdens het maken van de kaasjes. In vier groepjes werken jullie aan twee zachte kaasjes, om direct na de les te proeven en aan twee harde kaasjes die mee mogen naar school om daar verder te rijpen.

Kaasmaken bij de Groene Griffioen

PO Gr. 3/4, 5/6, 7/8

Beschikb. totBeschikbaar tot31-08-2021

LocatieBuiten school Lange Muiderweg 18A,1382 LA,Weesp

ThemaAmbacht Architectuur Boerderij Kaas

Prijsindicatie€ 200,-

Duur3:00

LesstofvervangendNee

Richt een 'Plastic Super' in met zwerfafval uit de buurt en bekijk afval op een andere manier. Bezoek de Plastic Super en maak een compositie!

Deze les stimuleert de creativiteit en informeert over de plastic problematiek in de wereld. Plastic...

Richt een 'Plastic Super' in met zwerfafval uit de buurt en bekijk afval op een andere manier. Bezoek de Plastic Super en maak een compositie!

Deze les stimuleert de creativiteit en informeert over de plastic problematiek in de wereld. Plastic Super helpt leerlingen om hun betrokkenheid ten aanzien van natuur en milieu te vergroten. Door kennisoverdracht te verbinden aan creatieve vaardigheden worden de leerlingen gemotiveerd en beklijft de kennis beter.

Er wordt gewerkt aan meerdere doelstellingen: leren wat plastic soep is en het effect er van. Betrokkenheid op het gebied van duurzaamheid vergroten, leefomgeving onderzoeken, gedragsverandering ten aanzien van materialen zoals afval. De leerlingen leren de beeldende mogelijkheden van diverse materialen onderzoeken aan de hand van de aspecten kleur, vorm, ruimte en compositie en reflecteren op elkaars werk.

Deze les is geschikt voor groep 1 tot en met 3.

Beschikb. totBeschikbaar tot01-07-2022

LocatieIn school

ThemaMilieu

Prijsindicatie€ 278,30

Duur1:00

LesstofvervangendNee

Richt een 'Plastic Super' in met zwerfafval uit de buurt en bekijk afval op een andere manier. Bezoek de Plastic Super en maak een Plastic Super Kostuum!

Deze les stimuleert de creativiteit en informeert over de plastic problematiek in de wereld. Plastic...

Richt een 'Plastic Super' in met zwerfafval uit de buurt en bekijk afval op een andere manier. Bezoek de Plastic Super en maak een Plastic Super Kostuum!

Deze les stimuleert de creativiteit en informeert over de plastic problematiek in de wereld. Plastic Super helpt leerlingen om hun betrokkenheid ten aanzien van natuur en milieu te vergroten. Door kennisoverdracht te verbinden aan creatieve vaardigheden worden de leerlingen gemotiveerd en beklijft de kennis beter.

Er wordt gewerkt aan meerdere doelstellingen: leren wat plastic soep is en het effect er van. Betrokkenheid op het gebied van duurzaamheid vergroten, leefomgeving onderzoeken, gedragsverandering ten aanzien van materialen zoals afval. De leerlingen leren de beeldende mogelijkheden van diverse materialen onderzoeken aan de hand van de aspecten kleur, vorm, ruimte en compositie en reflecteren op elkaars werk.

Deze les is geschikt voor groep 6 tot en met 8.

Beschikb. totBeschikbaar tot01-07-2022

LocatieIn school

ThemaMilieu

Prijsindicatie€ 347,88

Duur2:00

LesstofvervangendNee

Met de hele klas ga je op bezoek bij Beter Leven boerderij Polderkip. Deze duurzame boerderij houdt langzaamgroeiende Beter Leven 'Hubard' kippen. De kippen op deze boerderij hebben een goed leven, in een mooie stal en hebben zelfs beschikking over een...

Met de hele klas ga je op bezoek bij Beter Leven boerderij Polderkip. Deze duurzame boerderij houdt langzaamgroeiende Beter Leven 'Hubard' kippen. De kippen op deze boerderij hebben een goed leven, in een mooie stal en hebben zelfs beschikking over een 'kippenveranda'. Luister naar boerin Karin en de keuzes die zij gemaakt heeft: die hebben effect op allerlei gebieden. Want...waarom is het geen biologische kip? En wil deze boer dit wel? Heeft iedereen de zelfde mening, of verschilt dit? Hoe kan dat dan? En, wie bepaald of iets goed of niet goed is. Filosofeer met elkaar en Boerin Karin over de keuzes. Welke keuze zou jij maken?

Beschikb. totBeschikbaar tot01-08-2021

LocatieBuiten school Vogelweg,8218 nd,Lelystad

ThemaBoerderijeducatie, beter leven kip

Prijsindicatie€ 157,50

Duur1:30

LesstofvervangendNee

KBW20
Wol van het schaap: wat je daar niet allemaal van kunt maken!

We komen met een geschoren vacht op school. Daar valt al van alles te ontdekken.
Daarna kunnen we op verschillende manieren aan de slag: vanuit de 'vette' vacht aan het werk voor
...
KBW20
Wol van het schaap: wat je daar niet allemaal van kunt maken!

We komen met een geschoren vacht op school. Daar valt al van alles te ontdekken.
Daarna kunnen we op verschillende manieren aan de slag: vanuit de 'vette' vacht aan het werk voor OERvilt of de vacht eerst wassen en kaarden.
Dat kunnen we zelf doen, maar we kunnen ook met de kant-en-klaar gekaarde wol van de Almeerse Wolunie aan de slag.

Voor alle leeftijden is er wel iets van wol te maken.
Spinnen, vilten, verven... We kunnen zelfs plantaardig verven of niet plantaardig in de kleuren van de regenboog en daarna spinnen, vilten, weven, breien en/of borduren.

Deze activiteit wordt op maat aangeboden en kan aansluiten bij elk thema waarmee u in school bezig bent, te denken valt o.a. aan prehistorie, middeleeuwen, ambachten, seizoenen, Kerst, spel vormen, enz.
Het kan een eenmalige workshop (minimaal 1,5 uur) zijn, maar ook een klein project van enkele lessen is mogelijk\.Er wordt van te voren met u besproken wat uw voorkeur heeft, wat de kinderen gaan maken en hoeveel tijd u er in wilt investeren.
De prijs wordt daarop afgestemd.

Wolkunstenaar in de klas

PO Gr. 1/2, 3/4, 5/6, 7/8

Beschikb. totBeschikbaar tot31-12-2023

LocatieIn school

ThemaNiet beschikbaar

Prijsindicatie€ 150,-

Duur1:30

LesstofvervangendNee

Wist je dat techniek helemaal niet zo moeilijk is? Veel technische snufjes zijn afgekeken uit de natuur. De natuur is ongelofelijk creatief, ze heeft overal een oplossing voor. Klittenband is niet zomaar door iemand bedacht, maar afgekeken van de...

Wist je dat techniek helemaal niet zo moeilijk is? Veel technische snufjes zijn afgekeken uit de natuur. De natuur is ongelofelijk creatief, ze heeft overal een oplossing voor. Klittenband is niet zomaar door iemand bedacht, maar afgekeken van de klit-plant.
Zorg dat je je spiekpet op hebt en je struinkleren aan, het is tijd om op een nieuw avontuur te gaan! Ga samen met ingenieur Jacco G. Luurder op pad en leer tijdens een muzikale reis door het bos onderweg alles over het afkijken van de natuur. Spiek net als wetenschappers en techneuten en leer geheime trucjes van de natuur te vinden. Leer alles over Biomimicry; afkijken uit de natuur.

Wie weet hoe jij het kan toepassen in alles wat je maakt de komende jaren…?

Ing. J.G. Luurder komt dit jaar naar Stadslandgoed de Kemphaan, Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, kinderboerderij den Uylpark en kinderboerderij de Beestenbende! Ga op zoek naar de geheimen van de natuur bij jouw school in de buurt.

Beschikb. totBeschikbaar tot01-08-2021

LocatieBuiten school ntb,1234ab,Almere

ThemaBiomimicry; Natuur; Gitaar

Prijsindicatie€ 211,75

Duur1:30

LesstofvervangendNee

Volg Collage

Almeerse kunst en cultuur in beeld