Meld je aan voor de nieuwsbrief van Collage

toestemming

Volg Collage

 
 
 
 
 
 
cover photo

EYE filmmuseum

EYE filmmuseum

Algemene informatie

Heb je vragen of wil je een gastles van Eye Filmmuseum boeken voor jouw klas?
Neem dan contact op met Marlies Baltus bij Eye Filmmuseum.
Tel: 020 758 2360 Mail: marliesbaltus@eyefilm.nl

Wist je dat we voor het basisonderwijs ook een lesmethode Film hebben, die je toe kunt passen bij elk filmpje dat je met de klas bekijkt?
Je vindt ons uitgebreide aanbod op onze website.

Contactgegevens

Contactpersoon

Naam: Marlies Baltus

Email: MarliesBaltus@eyefilm.nl

Rechtstreekse nummer: 020 758 2360

Activiteitenoverzicht Account overzicht

Het klaslokaal wordt een bioscoop! In deze gastles van Eye Filmmuseum met het thema ‘animatie’ kijken de leerlingen samen naar negen korte, bijzondere films uit de collectie van het museum. Oude én nieuwe films. Een lucifer die volleybalt, een...

Het klaslokaal wordt een bioscoop! In deze gastles van Eye Filmmuseum met het thema ‘animatie’ kijken de leerlingen samen naar negen korte, bijzondere films uit de collectie van het museum. Oude én nieuwe films. Een lucifer die volleybalt, een fotograaf die uit een inktpot komt, een pop die pudding eet en een konijn dat kan praten; in elke film gebeurt er iets dat in het echt niet kan, maar wél in een
animatiefilm. Als je het kunt verzinnen, dan kun je het maken met animatie.

De leerlingen krijgen vooraf kijkvragen mee en de films worden na de vertoning samen met de museumdocent besproken. Hoe werden animatiefilms vroeger gemaakt? Wat zijn overeenkomsten en verschillen in films tussen vroeger en nu? Welke technieken bestaan er binnen animatie?

Geïnspireerd door de films gaan de leerlingen aan de slag met verschillende doeopdrachten: ze maken een flipboekje, bedenken een eigen animatiefilm, maken er een storyboard bij of verzinnen én maken een filmkarakter.

Prijs: € 110,- per gastles (per klas)
Duur: 90 tot 120 minuten
Kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld (tijd): 51 en 52, Kunstzinnige
oriëntatie: 55 en 56. Deze gastles is geschikt om te behandelen in het tijdvak van
televisie en computer.

Alles kan met animatie - Gastles

PO Groep 5/6

UitvoerderEYE filmmuseum

Beschikb. totBeschikbaar tot01-08-2020

LocatieIn school

ThemaAnimatie

Prijsindicatie€ 110,-

Duur1:45

LesstofvervangendNee

Hoe kun je van een trap af fietsen, over een koord naar een wolkenkrabber lopen, met een auto door een huis rijden en zonder parachute uit een vliegtuig springen? In deze unieke gastles van Eye Filmmuseum kijken de leerlingen samen naar grappige, oude en...

Hoe kun je van een trap af fietsen, over een koord naar een wolkenkrabber lopen, met een auto door een huis rijden en zonder parachute uit een vliegtuig springen? In deze unieke gastles van Eye Filmmuseum kijken de leerlingen samen naar grappige, oude en nieuwe filmfragmenten en korte films boordevol filmstunts. De museumdocent geeft ze vooraf kijkvragen mee en bespreekt de films met de
leerlingen nadien.

Wat is echt en wat is nep? Wat geloof je en wat geloof je niet? Ze onderzoeken hoe stunts werken en ontdekken dat acteren vroeger levensgevaarlijk was. Ze leren over verschillende filmtechnieken en de technische ontwikkelingen bij stunts dankzij de komst van de computer.

Op basis van de beschikbare apparatuur in de klas gaan de leerlingen aan de slag met verschillende opdrachten: ze oefenen een stunttruc of maken een storyboard van een zelfbedachte filmstunt.

Prijs: € 110,- per gastles (per klas)
Duur: 90 tot 120 minuten
Kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld (tijd): 51 en 52, Kunstzinnige oriëntatie: 55 en 56
Deze gastles is geschikt om te behandelen in het tijdvak industrialisatie in de eerste helft van de 20ste eeuw, de tijd van televisie en computer in de tweede helft van de 20ste eeuw en is een leuke afsluiting van het verkeersexamen.

UitvoerderEYE filmmuseum

Beschikb. totBeschikbaar tot01-08-2020

LocatieIn school

ThemaFilm

Prijsindicatie€ 110,-

Duur1:45

LesstofvervangendNee

Het klaslokaal wordt een bioscoop! De klas kijkt in deze verrassende gastles van Eye Filmmuseum samen naar zes oude, korte en grappige films met het thema ‘spelen’. In de films zie je bijvoorbeeld hoe kinderen vroeger in de speeltuin speelden, hoe...

Het klaslokaal wordt een bioscoop! De klas kijkt in deze verrassende gastles van Eye Filmmuseum samen naar zes oude, korte en grappige films met het thema ‘spelen’. In de films zie je bijvoorbeeld hoe kinderen vroeger in de speeltuin speelden, hoe ze zaklopen en ringsteken en hoe Lea probeert te rolschaatsen, wat nog best lastig is. De klas ontdekt ook hoe kinderen vroeger acteerden in een film. De leerlingen spelen samen zoals de acteurs in de stille film dat doen. Ze zingen mee met een liedje in een film, dat vooraf in de klas geoefend is.

Vooraf geeft de museumdocent kijkvragen mee, zodat de leerlingen gericht naar de films kijken. Na de filmvertoningen praat de museumdocent met ze na over oude films, zwart-wit films en (het ontbreken van) geluid. Sommige filmpjes zijn wel 100 jaar geleden gemaakt: nog voordat opa en oma geboren waren.

De leerlingen gaan vervolgens aan de slag met de knutselopdracht. Ze maken een mooie wonderschijf, waarmee ze stilstaand beeld laten bewegen. Leuk om mee naar huis te nemen en zo te laten zien wat ze over film hebben geleerd.

Prijs: € 110,- per gastles (per klas)
Duur: 90 minuten
Kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld (tijd): 51 en 52, Kunstzinnige oriëntatie: 55 en 56

UitvoerderEYE filmmuseum

Beschikb. totBeschikbaar tot01-08-2020

LocatieIn school

ThemaSpelen

Prijsindicatie€ 110,-

Duur1:30

LesstofvervangendNee

Volg Collage

Almeerse kunst en cultuur in beeld