Meld je aan voor de nieuwsbrief van Collage

toestemming

Volg Collage

 
 
 
 
 
 

Door Petra Onderwater

ALMERE – Collage Almere, centrum voor cultuuronderwijs, bestaat vijf jaar. Ter ere van het eerste lustrum werden de cultuurcoördinatoren van Almeerse scholen woensdag getrakteerd op een verrassingsuitje: een inspiratiemiddag op het Floriadeterrein.  

"Collage Almere is een onafhankelijke organisatie die in opdracht van de gemeente en met steun van alle schoolbesturen, uitvoering geeft aan het kunst- en cultuuronderwijs in Almere", vertelt directeur Paul Macco. "Wij vinden dat elk kind, ongeacht niveau en achtergrond, ervaringen moet kunnen opdoen op het gebied van kunst en cultuur. De ambitie is dat elke basisschool een cultuurcoördinator en cultuureducatieplan heeft. Wij zijn heel trots dat dit inmiddels op bijna 100% van de Almeerse basisscholen het geval is."

Inspirerende middag

Een groep van zo’n vijftig ICC’ers (Interne Cultuur Coördinatoren) bracht woensdag een bezoek aan het Floriadeterrein. Zij bekeken de kavels die de basis vormen voor het toekomstige arboretum (bomenverzameling) en bewonderden de levende brug van boomstammen. Technasium-leerlingen van het Helen Parkhurst presenteerden verder hun ontwerpen voor een brug die moet worden gebouwd om de aanwezige beverburcht op het Floriade-terrein te omzeilen. Een mooi voorbeeld van ontwerpend leren en creatieve ontwikkeling.

“Het was een inspirerende middag. Ik ben eerlijk gezegd een stuk positiever over de komst van de Floriade dan ik aanvankelijk was”, bekent een van de ICC’ers. “Het zou geweldig zijn om de kinderen van onze school hier ook mee naar toe te nemen en ze te laten meedenken over de Floriade”, zegt een ander.

Aanhaken

En dat was precies de insteek van deze middag. Onder het genot van een hapje en een drankje bij jachthaven Haddock werden de ICC’ers gevraagd om te bedenken hoe in het cultuuronderwijs een link kan worden gelegd met de Floriade. “Samen met Stad & Natuur willen we bekijken hoe wij op educatief gebied kunnen aanhaken bij de wereldtentoonstelling en de bijbehorende thema’s, zoals de groene stad, duurzaamheid en voeding”, vertelt Christel van der Velden van Collage Almere.

Ideeën waren er genoeg. Van excursies naar het Floriadeterrein en het ontwikkelen van lespakketten, tot het maken van kunstwerken van natuurlijke materialen en het ontwerpen van boomhutten. Alle ideeën werden genoteerd. “We gaan hier serieus mee aan de slag”, benadrukt Christel. “Want de kinderen van nú gaan in de toekomst wellicht een rol spelen bij het bedenken van oplossingen rondom deze thema’s. Wij kunnen daar ook een rol in spelen, door alvast een stukje bewustwording te creëren en hun creativiteit te prikkelen.

Fotoimpressie van de dag

Lees het bericht op Almere Deze Week

 

Volg Collage

Almeerse kunst en cultuur in beeld