Het einde van de wereld

Primair onderwijs, 1-2, 3-4, 5-6, 7-8

Het einde van de wereld

Het einde van de wereld. Een zwaar thema... Of juist niet?

Welke interpretatie geef jij aan ‘het einde’? Manon Ossevoort zocht letterlijk naar het einde van de wereld en maakte een reis op haar tractor naar de Zuidpool. Ze vertelde over haar reis en de uitdagingen die ze tegenkwam tijdens Nieuwe Wegen – een UUR voor CULTUUR.

Onmogelijk

Dat kan toch niet? Een oude tractor als enig vervoermiddel? Waar haal je de middelen vandaan? Een mens kan veel bereiken op pure wilskracht en een flinke dosis creativiteit helpt hierbij. Het overwinnen van angsten, het ontdekken van en het geloven in jezelf zijn onderwerpen waar iedereen mee te maken krijgt en die makkelijk te linken zijn aan kinderen op school in hun dagelijkse inspanningen zichzelf te ontwikkelen. De grote problemen die Manon tegenkwam op haar reis zijn in het klein te vertalen naar situaties op school. Als route A niet lukt, welke weg kies je dan om bij je doel te komen?

Uitdagingen

Manon kwam vele uitdagingen tegen tijdens haar reis naar de Zuidpool. Ze vertelde over de woestijnlandschappen die ze niet dacht door te kunnen komen maar waarvoor haar tractor uitermate geschikt bleek te zijn, oorlogsgebieden die ze niet mocht doorkruisen maar waar ze uiteindelijk ingezet werd om contact te leggen op een manier die zonder tractor moeilijk mogelijk was, over het opgeven van de moed. Het in duigen zien vallen van een droom. De Zuidpool was onbereikbaar vanaf het puntje van zuidelijk Afrika. Over het toch niet los kunnen laten en uiteindelijk – uiteindelijk een weg vinden om er toch te komen!

Hoe dan?


Wat is de betekenis van creativiteit?

Creativiteit is het scheppend vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke maar toepasbare oplossingen voor bestaande problemen te vinden. Dat creatieve vermogen wordt het sterkst ontwikkeld in een rijke leeromgeving waarin kinderen gestimuleerd worden om zelf oplossingen te bedenken.
Lees verder op SLO.nl