Nieuw in de klas: Teunis!

Primair onderwijs, Groep 5/6, Groep 7/8

Favoriet

Nieuw in de klas: Teunis!

Favoriet | Primair onderwijs, Groep 5/6, Groep 7/8
Omschrijving

Nieuw in de klas: Teunis! is een humoristisch programma over bijzonder zijn. Teunis, een olifantenkind, komt binnen in zijn nieuwe klas. Hij is zo groot dat hij amper door de deur past en hij wordt daarom hard uitgelachten. De kinderen vinden Teunis heel erg grappig maar ook heel raar. Daardoor mag hij lang niet met alles meedoen en daar wordt hij heel verdrietig van.  

Wat gebeurt er in de klas? Twee acteurs komen de klas in. De ene is Teunis en de ander zijn begeleider. De kinderen ontmoeten Teunis, een olifantenkind in balans. hij weet al heel lang dat hij anders is. Zijn moeder gebruikt hem soms als stofzuiger en dat vind hij leuk. Hij houdt van spelletjes, van rennen en van op zijn hoofd staan. De begeleider is enerzijds de vriend van Teunis en anderzijds daagt ze de kinderen subtiel uit Teunis buiten te sluiten (als dat niet al vanzelf gebeurt). Een groot deel van de klas laat Teunis voelen dat hij er niet echt bijhoort. Teunis is niet onzeker maar toch krijgt hij last van het niet mee mogen doen, hij voelt zich alleen. 

Onder begeleiding van de acteurs en met behulp van de communicatietechniek Deep Democracy gaan de kinderen zich beraden of ze Teunis in de klas willen hebben. En zo ja, of er dan iets moet veranderen. Een behoorlijk deel van de kinderen kan zich verplaatsen in Teunis maar ze moeten ook aan zichzelf en hun schoolwerk denken. 

Na afloop praten de acteurs met de kinderen na over wat ze zojuist hebben meegemaakt met Teunis. Ze vertalen dat naar de kinderen zelf en hun eigen klas. Denk je dat het moeilijk is om Teunis te zijn. Ken je een Teunis in je omgeving en voel je jezelf wel een een Teunis, of heel alleen. 

Het programma laat de kinderen op een speelse manier actief nadenken over inclusie en wat zij daar zelf voor rol in spelen. Het activeert gevoelens van empathie en maakt ze meer bewust van hun eigenheid. 

 

Downloads

Flyer Teunis klein (270KB)
Uitvoerder Theater Mier
Locatie In school
Thema Pesten/Sociaal
Duur 1:15
Vorm Voorstelling Workshop
Discipline
Prijsindicatie
€ 290,-
Datum
4 sep. 2023 - 28 dec. 2025