Lustrum 10 jaar Collage

8 november 2023

Lustrum taart CollageAl 10 jaar zet Collage zich in voor de culturele groei van de jeugd van Almere.  
Om dit jubileum symbolisch te vieren, kregen de leerlingen van groep 5 van basisschool De Egelantier én de directeur van Collage vandaag taart van de besturen van ASG, Prisma, SKO, SAS en Eduvier.
Tien jaar geleden hebben de grotere Almeerse schoolbesturen de verantwoordelijkheid voor kunst- en cultuureducatie naar zich toegetrokken door Collage op te richten. Deze (landelijk) unieke vorm zorgt ervoor dat kunst en cultuur in de scholen dagelijks voelbaar is. De schoolbestuurders zijn er trots op dat zij een kwalitatief goede organisatie als Collage ‘in huis’ hebben. Zeker nu er een groot lerarentekort is, speelt Collage voor hen een belangrijke rol.
 
Directeur van Collage Almere, Silvia Servais zegt, "We hebben als centrum de afgelopen tien jaar ongelooflijk veel bereikt in samenwerking met de gemeente, schoolbesturen, kunstenaars en culturele instellingen. 
We zorgen samen met een groot netwerk van kunstenaars en culturele instellingen voor kwalitatief goed aanbod voor de leerlingen, deskundigheidsbevordering van leerkrachten en het op schoolniveau inrichten van doorlopende leerlijnen. 
Als expertisecentrum bieden we deskundig advies en een overzichtelijk en gevarieerd activiteitenaanbod, waaronder educatieve projecten, workshops, voorstellingen en excursies in en buiten Almere. 
Toch is er nog genoeg te doen en winst te behalen. Kunst en cultuur is het cement van onze samenleving en ligt aan de basis van persoonlijke ontwikkeling. Daarom zal Collage zich als verbinder en adviseur blijvend inzetten voor de culturele groei van de jonge generatie in Almere.” 

In het voorjaar viert Collage Almere het lustrum ook nog in De Nieuwe Bibliotheek met een expositie. Hiervoor zijn de voorbereidingen in volle gang. Op dit moment werken 20 verschillende scholen met in totaal 40 groepen aan het schrijven van gedichten en maken zij kunstwerken op basis van de geschreven gedichten. 
Het werk van de kinderen wordt samengesmolten tot 40 verschillende poëzie-posters. 
 
Foto: Erwin Budding
Op de foto vlnr: Nico de Haas (Stichting Prisma Almere), Susanne Olivier (Almeerse Scholen Groep), Silvia Servais (Collage Almere), Marleen Lemstra (Eduvier-onderwijsgroep), Brigitta Gadella (Stichting Almere Speciaal).