Helden of Schoften

Primair onderwijs, Groep 5/6, Groep 7/8

Favoriet

Helden of Schoften

Favoriet | Primair onderwijs, Groep 5/6, Groep 7/8
Omschrijving

We gaan op reis - Een vertelling en een quiz

(Ook als invalles te boeken)

Ja, we gaan varen! We gaan met elkaar aan boord bij een van Nederlands grootste helden: Admiraal Michiel de Ruyter. Op zijn schip reizen we door de tijd en duiken de geschiedenis in, om op zoek te gaan naar nog meer Nederlandse helden. En die gaan we vinden ook! Of vinden we die nu helemaal geen held meer? 

Zeehelden – trots?  

‘Piet Hein zijn naam is klein. Zijn daden benne groot. Hij heeft gewonnen de Zilverenvloot!’                                                  Helden maken wie wij als Nederlanders zijn. En zeehelden al helemaal. Ze brachten ons grote welvaart en roem. Ontdekkingsreizen, handel, zeeslagen. Onze Gouden Eeuw is in feite een zeehelden-verhaal waar we nog steeds trots op zijn.

Trots? Hoewel? Er zijn helden bij waar we ons nu beter voor kunnen schamen.

Maar om het daarover te kunnen hebben gaat Peter met de klas kijken hoe het er in de Gouden Eeuw in Nederland aan toe ging. Hoe zag Nederland er toen uit? Waarom gingen we toen de zee op? En hoe was het leven voor de kinderen in die tijd?

Aan boord bij Michiel de Ruyter

Peter neemt de leerlingen mee op reis door de geschiedenis. Samen met uw leerlingen stapt hij aan boord bij Michiel de Ruyter. In de klas klimmen ze in de masten tot in het kraaiennest, sturen tegen de storm in en ontsnappen maar net aan de piraten! Spannende zeereizen zijn de rode draad door de vertelling.

Aan de hand van veel plaatjes en filmpjes op het digi-bord snuift iedereen de zilte lucht op. Met elkaar zijn uw leerlingen de scheepsjongens, voelen ze de wind in hun haren, zien ze onbekende kusten, trotseren ze de stormen en lijden ze aan scheurbuik. Tijdens de zeeslagen klampen ze zich vast aan de standvastigheid van onze grote held: admiraal Michiel de Ruyter.

Van Held naar Schoft

In het verhaal neemt Peter de ruimte om afslagen door de tijd te nemen. Afslagen naar andere helden uit de geschiedenis: Johan Cruijff, Hannie Schaft, Jeanne d'Arc, Enzo Knol. De kinderen komen zelf ook aan het woord over hún helden.

Om dan opeens bij Jan Pieterszoon Coen uit te komen. De trots van Hoorn die ons land in de 17e eeuw zo veel welvaart heeft gebracht. Wat een groot standbeeld is er voor hem neergezet. Trots en standvastig kijkt hij voor zich uit. Wát een held! … dus niet. Het heeft lang geduurd voor we met elkaar hardop durven te erkennen dat een aanzienlijk deel van onze nationale helden grote schoften blijken te zijn. Hun roem kwam door roof en plundering tot stand, door slavernij. Soms duurde het eeuwen voor we de andere kant van die roem zagen.

Het wordt een boeiende les!

Prijs: 125,- per vertelling. Minimaal twee op één dag (incl reiskosten)

Uitvoerder Peter Huppes
Locatie In school
Thema Geschiedenis Pesten/Sociaal
Duur 1:30
Vorm Voorstelling Workshop
Discipline Cultureel erfgoed Drama Beleven
Reflecteren
Prijsindicatie
€ 125,-
Datum
22 aug. 2022 - 24 mei 2024
Recent bekeken