Nepnieuws Workshop

Voortgezet onderwijs, HAVO onderbouw

Nepnieuws Workshop

Voortgezet onderwijs, HAVO onderbouw

Omschrijving

Facebook staat vol met nepberichten, zo beweren andere nieuwsmedia. De Amerikaanse president Trump noemt zelfs de meest gevestigde nieuwskanalen fake. Wie en wat moet je nu geloven?

In onze Nepnieuws Workshop interesseren we een groep jongeren voor nieuws, leren we ze ‘filteren’ en zelf nieuws-items creëren.

Doelen Nepnieuws Workshop
De doelen van deze workshop zijn afgeleid van het Mediawijsheid Competentiemodel.

• Begrip: begrijpen hoe media worden gemaakt, en hoe media de werkelijkheid kleuren
• Gebruik: ervaring opdoen met apparaten en software voor het creëren van media
• Communicatie: informatie vinden en verwerken, content creëren
• Strategie: reflecteren op eigen mediagebruik, doelen realiseren met media

Lesbrief
Ter voorbereiding op de workshop kan uw groep met een eigen docent/begeleider onze lesbrief behandelen. De lesbrief bevat een individuele vragenlijst, videomateriaal en klassikale discussievragen. Hiermee wordt alvast gewerkt aan het bepalen van bovenstaande doelen ‘begrip’ en ‘strategie’.

Inhoud Nepnieuws Workshop
– Inleiding: De workshopleider stelt zich voor. De belangrijkste leerpunten en conclusies uit de voorbereidende les worden besproken. De deelnemers krijgen uitleg over de opdracht en beschikbare apparatuur.
– Reportage: Teams van 3 deelnemers gaan op reportage met elk een eigen onderwerp en ‘gekleurde bril’ (zoals een politieke partij, land of sensatiekrant)
– Montage: De teams filmen en monteren zelf met iPads die de workshopleider meebrengt.
– Reflectie: De verschillende items worden klassikaal bekeken en de deelnemers reflecteren op hun eigen en elkaars items n.a.v. vragen als: hoe geloofwaardig is het? wordt duidelijk met welke ‘gekleurde bril’ het item is gemaakt? hoe heeft deze workshop onze houding veranderd?

Professioneel workshopleider
De workshopleider van maX Music is een professioneel kunstenaar met didactische kennis en ervaring, en is zorgvuldig geselecteerd op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid. U bent daarom verzekerd van succes met onze Nepnieuws Workshop.

Praktische details
De workshopleider van maX Music verzorgt de Nepnieuws Workshop op uw locatie en neemt iPads, microfoons, en andere benodigdheden mee. U als opdrachtgever verzorgt een ruimte met smartboard of beamer waarop we onze laptop en iPads met hdmi-aansluiting kunnen aansluiten.

De Nepnieuws Workshop beslaat 120-180 minuten. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen.
Per workshop kunnen er maximaal 30 jongeren deelnemen. De workshop is geschikt voor alle leerjaren vmbo-gl, vmbo-tl, havo en vwo.

Prijs
De Nepnieuws Workshop voor uw groep haalt u in huis vanaf 450 euro (inclusief reiskosten en vrijgesteld van btw).

Rekenvoorbeelden: boekt u de workshop voor 2 klassen, opeenvolgend en op dezelfde dag, dan zijn de kosten per klas 300 euro. Voor 3 klassen, opeenvolgend en op dezelfde dag, zijn de kosten per klas 250 euro.

Uitvoerder Creatieve workshops & acts - maX Music
Locatie In school
Duur 2:00
Vorm Workshop
Discipline Multimedia
Prijsindicatie
€ 450,-
Datum
1 jan. 2018 - 1 jan. 2024