Nepnieuws Workshop

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, Groep 7/8, VMBO onderbouw, HAVO onderbouw, VWO onderbouw, VMBO bovenbouw, HAVO bovenbouw, VWO bovenbouw

Favoriet

Nepnieuws Workshop

Favoriet | Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, Groep 7/8, VMBO onderbouw, HAVO onderbouw, VWO onderbouw, VMBO bovenbouw, HAVO bovenbouw, VWO bovenbouw
Omschrijving

Facebook staat vol met nepberichten, zo beweren andere nieuwsmedia. De voormalige Amerikaanse president Trump noemt zelfs de meest gevestigde nieuwskanalen fake. Wie en wat moet je nu geloven? In onze Nepnieuws Workshop interesseren we leerlingen voor nieuws, leren we ze ‘filteren’ (kritisch denken) en zelf nieuws-items creëren.

Doelen Nepnieuws Workshop
De doelen van deze workshop zijn afgeleid van het Mediawijsheid Competentiemodel.
• Begrip: begrijpen hoe media worden gemaakt, en hoe media de werkelijkheid kleuren
• Gebruik: ervaring opdoen met apparaten en software voor het creëren van media
• Communicatie: informatie vinden en verwerken, content creëren
• Strategie: reflecteren op eigen mediagebruik, doelen realiseren met media

Lesbrief
Ter voorbereiding op de workshop is onze lesbrief beschikbaar voor in de eigen klas. De lesbrief bevat een individuele vragenlijst, videomateriaal en klassikale discussievragen. Hiermee kunnen jullie alvast werken aan het bepalen van bovenstaande doelen ‘begrip’ en ‘strategie’.

Inhoud Nepnieuws Workshop
– Bespreken van de belangrijkste leerpunten en conclusies uit de voorbereidende les. De deelnemers krijgen uitleg over de opdracht en beschikbare apparatuur.
– Teams van 3 deelnemers gaan op reportage met elk een eigen onderwerp en ‘gekleurde bril’ (zoals een politieke partij, land of sensatiekrant).
– Montage: De teams filmen en monteren zelf met iPads die de workshopleider meebrengt. Hierbij leren ze in groepsverband inhoudelijke keuzes maken, camera-standpunten bepalen, zichzelf presenteren, en werken met de videomontage software op de iPads. We doen een beroep op samenwerking en creativiteit.
– Reflectie: De verschillende items worden klassikaal bekeken en de leerlingen reflecteren op de gemaakte items n.a.v. vragen als: Is het prettig om naar de video te kijken? Is er goed gefilmd en gemonteerd? Hoe geloofwaardig is het nieuws? Wordt duidelijk met welke ‘gekleurde bril’ het item is gemaakt? Hoe heeft deze workshop het kijken naar nieuws veranderd?

Professioneel workshopleider
De workshopleider van maX Music is een professioneel mediavormgever (bijv. een video-editor voor televisie) met didactische kennis en ervaring. Hij of zij is zorgvuldig geselecteerd op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid.

Wie regelt wat?
De Nepnieuws Workshop vindt plaats in eigen schoollocatie. De school verzorgt een ruimte met smartboard of beamer waarop we onze laptop en iPads met hdmi-aansluiting kunnen aansluiten.

De workshopleider neemt iPads, microfoons, en andere benodigdheden mee.

De Nepnieuws Workshop beslaat 120-180 minuten. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen. Per workshop maximaal 30 leerlingen. De workshop is geschikt voor VO en groep 7 & 8 PO. Voor groepen 7 en 8 PO maken we de opdrachten iets eenvoudiger.

 

Prijs
Kosten voor een workshop van 2 uur: €590,- (inclusief reiskosten en vrijgesteld van btw).
Staffelprijs meerdere workshops op één school, opeenvolgend en op dezelfde dag:
2 groepen: €400, - per klas.
3 groepen: €345,- per klas.

Uitvoerder Creatieve workshops & acts - maX Music
Locatie In school
Thema Thema naar keuze
Duur 2:00
Vorm Workshop
Discipline Multimedia
Prijsindicatie
€ 590,-
Datum
1 jan. 2018 - 1 aug. 2028
Recent bekeken